A rheumatoid arthritis tünetei, diagnózisa és kezelése

Rheumatoid arthritis (RA) egy szisztémás, krónikus autoimmun betegség ismeretlen ok, amely dominál az ízületek. Úgy vélik, hogy a rheumatoid arthritis genetikailag hajlamos emberek Ismeretlen vagy ismeretlen külső tényezők által érintett. Általánosságban elmondható, rheumatoid arthritis tartják a leggyakoribb gyulladásos reumás betegség, amely befolyásolja átlagosan 1-1,5% A lakosság.

Hogyan fejti ki hatását a rheumatoid arthritis? Az elsődleges folyamat a synovia (a membrán, amely körülveszi az ízületet), amely miatt állandó gyulladás, megvastagodik (akkor nevezzük a Panus), gazdag enzimek és egyéb anyagok, amelyek elpusztítják az ízületi porc és csont, és vezet helyrehozhatatlan változások az ízület. Ennek eredményeként, ízületi instabilitás fordul elő, ami a progresszív fejlődése deformitások jellemző rheumatoid arthritis.

A betegség bármely életkorban jelentkezhet, és leggyakrabban 20-40 év között jelentkezik. A betegség háromszor gyakoribb a nőknél.

Milyen tünetei vannak a rheumatoid arthritis?

Rheumatoid arthritis a betegek több mint 80% – ánál kezdődik fokozatosan, gyakori tünetek, mint a fáradtság, rossz közérzet, fogyás, és kissé emelkedett hőmérséklet. Néhány hét vagy több hónap elteltével az ízületekkel kapcsolatos jellegzetes tünetek: fájdalom, duzzanat, merevség. Először is, van fájdalom az ízületek, amely tovább tart, majd intenzívebbé válik. Az ízületi merevség reggel a legjellemzőbb, kezdetben rövidebb, majd hosszabb ideig tart, de akár több óráig is tart. Ez a reggeli merevség jellemző a rheumatoid arthritis.

Ízületi ödéma van egy fusiform megjelenése, és akkor fordul elő, hogy a kiömlés az ízületben, vagy egy megvastagodott ízületi membrán. Az ízületi gyulladás legtermészetesebb helyei a kéz és a láb csukló és kis ízületei, bár a térd, a boka, a könyök és a váll gyakran érintett. Hangsúlyozni kell, hogy minden ízületet érinthet gyulladás (például gyulladás). kis ízületek között a hallócsont vagy gége ízületek), így ez manifesztálódhat, ha a hallás gyenge vagy rekedt.

A betegség jellemzi szimmetrikus markolat az ízületek, bár súlyzók lehet intenzívebb az egyik oldalon. A betegség előrehaladtával a porc és a porc alatti csont megsemmisül, az ízületek mozgásképtelenek és mozgékonyak, a jellegzetes deformitások pedig rheumatoid arthritisben képződnek, ami szintén csökkenti a teljesítményt.

Rheumatoid arthritis az ízületeken kívül. Mivel a rheumatoid arthritis egy szisztémás gyulladásos betegség, ez is nyilvánvaló számos extracelluláris változások a bőr, a tüdő, takarók, szív, vagy az erek. Az úgynevezett foltok megtalálhatók a bőrön. rheumatoid csomópontok leggyakrabban található a területen a könyök, vagy bármely olyan helyen, ahol a külső nyomás. Fekélyek (sebek) alakulhat ki a bőr miatt elégtelen táplálkozás a bőr, amely akkor fordul elő, ha a gyulladás az erek, amelyek a bőrt a vér.

Ezen kívül, a tüdő, a betegség manifesztálódhat interstitialis fibrosis a tüdő, mellhártyagyulladás (a takaró gyulladása), amely megnyilvánul a levegő hiánya és köhögés. A szívre gyulladás is hatással lehet, szívritmuszavar, légszomj, mellkasi nyomás jelentkezik. Gyakran előfordul az úgynevezett. száraz szem (könnyek hiánya) vagy szem gyulladás-episzkleritis. Idegek is hatással lehet. A leggyakoribb hematológiai változás a megjelenése enyhe vérszegénység, amely korrelál a gyulladásos tevékenység a betegség.

Diagnózis rheumatoid arthritis – milyen vizsgálatok végezhetők?

A diagnózis a rheumatoid arthritis nem könnyű, mert sok más feltételek is emlékeztet rá. Ezen kívül, az első megjelenése után a rossz közérzet, laboratóriumi vizsgálatok eredményei lehetnek normális több hónapig.

A laboratóriumi eredmények:

  • vörösvértest ülepítés gyorsul,
  • C-reaktív fehérje (CRP) értékek emelkednek,
  • vérszegénység (úgynevezett vérszegénység) gyakran alakul ki,
  • krónikus betegség okozta vérszegénység.

A betegek aktív rheumatoid arthritis, a vérlemezkék száma gyakran növekszik. A betegek körülbelül 70% – ánál van pozitív Rheum faktor (Waaler Rose pozitív teszt és latex teszt). Számos betegnél pozitív citrulin ellenes antitestek (úgynevezett antitestek) vannak. központi szerződő fél elleni ellenanyagok), amelyek nagy diagnosztikai értékűek.

Klasszikus radiológiai képek harapós ízületek (mint például az ököl és a láb) egy keresést, hogy azonosítsuk, majd nyomon követi a változások az ízületek, és értékelje a progresszió a betegség. A betegség korai szakaszában, míg a változások láthatatlanok a “normál” röntgen vizsgálat, mágneses rezonancia képalkotás (MRI), nagyon korai változásokat lehet kimutatni, hogy beszéljen javára arthritis. Ezen kívül ez a módszer is segít megérteni a mechanizmus a betegség. Az alkalmazás fő korlátozó tényezője azonban a rendelkezésre nem állás és a keresési költség.

Ultrahangot használunk a betegség kezdetekor és megfigyelése során, célzott vizsgálat pedig kimutathatja a rheumatoid arthritisre jellemző korai változásokat. Néha a csontváz szcintigráfiát is használják a korai diagnosztikai feldolgozás során, ami a gyulladással érintett ízületekben a radioizotópok lehetséges felhalmozódását jelzi.

Hogyan kell kezelni a rheumatoid arthritist?

A cél a rheumatoid arthritis klinikai remisszió, vagy legalább gyenge betegség tevékenység. A klinikai gyakorlatban a klinikai remissziót a gyulladt ízületek és a tiszta CRP-érték hiánya határozza meg. A korai diagnózis és a gyógyszerek korai alkalmazása felbecsülhetetlen. Az orvosi kezelés a gyulladásos folyamat megfékezésével és a betegség enyhítésével érhető el. Ha a betegség nem kezelik, van egy progresszív megsemmisítése a csont, az együttes deformitások teljes funkcióvesztéssel.

A “gold standard” a rheumatoid arthritis kezelésére ma a metotrexát, egy immunszuppresszáns adag hetente. Kezdetben, annak érdekében, hogy csillapítsa a gyulladást, kis dózisú kortikoszteroidok is beadni. Más drogoktól, az úgynevezett drogoktól. a fő gyógyszerek sikeresen használt olyan gyógyszerek, mint a szulfaszalazin, leflunomid, malária elleni gyógyszer.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID-ok) is alkalmazzák, amelyek elsősorban a fájdalmat csökkentik, de bizonyos gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Ma is vannak NSAID-ok a piacon kevesebb mellékhatása az emésztőrendszer, valamint a fennmaradó egyenlő gyulladáscsökkentő hatékonysága-az úgynevezett gyulladáscsökkentő képesség. coxibs vagy COX2 inhibitorok.

Ha egy bizonyos ideig következetes használata a gyógyszerek, amelyek módosítják a betegség lefolyását (metotrexát, leflunomid, salazopirin), nem értünk el kielégítő hatást, akkor a biológiai gyógyszerek célja a citokinek vagy azok receptorai, azaz, sejtek az immunrendszer érintett gyulladás. Ma, a rheumatoid arthritis kezelésére, több különböző biológiai gyógyszerek különböző hatásmechanizmusok kerülnek beadásra (TNF-α gátlók, interleukin-6 gátlók, antitestek a CD20 molekula, t-sejt costimuláció gátlók). A biologikák alkalmazása előtt ki kell zárni a lehetséges fertőzéseket (tuberkulózis, hepatitis). Ezen kívül, ha a biológiai terápia, gyakori ellenőrzése a betegek, akik ellenőrzik a hatásosságát a használt gyógyszer, valamint a lehetséges mellékhatások, szükséges.

A kezelés során fontos helyet foglal el a kinesitherapy (terápiás gyakorlatok) és a beteg funkcionális képességének megőrzését célzó fizikoterápiás módszerek. Sebészeti kezelés a rheumatoid arthritis lehet megelőző a betegség korai szakaszában, hanem egy módszer a választás egy későbbi szakaszban (például, a betegség korai szakaszában). mesterséges ízületi cserék üzembe helyezése megsemmisült és megsemmisült ízületek helyett).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *